DE BAND SOM BINDER MIG

En scenisk föreläsning om våld i nära relationer


"Föreställningen visar på ett utmärkt sätt hur normaliseringsprocessen utvecklas i ett förhållande, där makt och kontroll är vardag. Föreställningen har allt från humor, dans, skönsång till dramatik och förtvivlan. Ett bra grepp att börja med en föreläsning som innehåller kvinnohistoria i miniformat."

Kvinnojouren Vändpunkten, Hudiksvall


 Foto: UTBLICK foto


Var tredje kvinna världen över blir någon gång under sitt liv utsatt för fysiskt eller sexuellt våld. Det påverkar både den drabbade, barn och anhöriga och kostar staten miljontals kronor varje år. Det anses av WHO som ett globalt hälsoproblem. Ett problem vi måste prata om och kämpa mot. Tillsammans. Foto: UTBLICK foto


Så vad är egentligen en scenisk föreläsning? 

Mia Rydell som driver Kulturdådet, är kriminolog och skådespelerska och detta är hennes sätt att kombinera dessa yrken. Under den första delen får publiken lyssna till en föreläsning där hon tar upp fakta och forskning på området. I den andra delen spelar hon en föreställning där publiken följer en kvinna som lever i en relation där hon utsätts för våld. Men den sceniska föreläsningen vill Kulturdådet sprida kunskap om våld i nära relationer samt svara på frågan ”Varför går hon inte?”

 

Foto: UTBLICK foto


Hur lång är den sceniska föreläsningen och vilka riktar den sig till?

Den sceniska föreläsningen är ca 2h inklusive paus. Målgruppen är allmänheten i gymnasieåldern och uppåt. Är du yrkesverksam inom området kan föreläsningsdelen göras mer riktbar till er. Vi spelar på teatrar, skolor, för kommuner, föreningar, organisationer och i kyrkor. Är du intresserad av att veta mer eller av att boka den sceniska föreläsningen? Kontakta kulturdådet via mail eller telefon.


Den sceniska föreläsningen är regisserad av Johanna Sandström och tekniker är Claes Hilding.
Artiklar om arbetet med den sceniska föreläsningen: 


Hudiknytt:

http://www.e-magin.se/latestpaper/3vgj3jvb/paper#/paper/8smp9ndc/24

Kultur s.24


UNT, Västra Uppland:

http://etidning.vastrauppland.se/reader/vasupl/20180411


Hälsinglands Tidning:

https://www.helahalsingland.se/logga-in/hon-vill-svara-pa-fragan-om-vald-i-nara-relation-det-handlar-om-strukturer


https://www.helahalsingland.se/logga-in/premiarkvall-for-forestallning-om-vald-i-nara-relationer-behover-belysas-hela-tiden


Västerås Tidning:

http://www.vasterastidning.se/noje/scenisk-forestallning-om-vald-i-nara-relationer/reprbw!uQ2Wh4jOd0gBBnbwPCjJg/


VLT: https://www.vlt.se/logga-in/hon-vill-svara-pa-fragan-om-vald-i-nara-relation-det-handlar-om-strukturer-1


Gästkrönika i Sundsvalls tidning:

https://www.st.nu/logga-in/gastkronikoren-att-odla-eller-att-inte-odla-ar-ingen-fragaJohanna Sandström, regissör.


Johanna har mångårig erfarenhet som skådespelerska och regissör inom både film och teater. Hon har utbildat sig i Sverige, USA och England och är är en kvinna med otalet färdigheter. Hon besitter egenskaper som nytänkande, kunnande, inkluderande och är ofantligt duktig på det hon tar sig för. Hon ser helheten utan att låta detaljerna gå henne förbi och har en fingertoppskänsla utöver det vanliga. Kulturdådet har haft privilegiet att arbeta med Johanna under flertalet produktioner och är stolt, glad och tacksam över att hon nu regisserar Mia i ”De band som binder mig”.


www.johannasandstrom.se

Claes Hilding, tekniker.


Claes har under en väldig massa år byggt och spritt ljus på scener runt om i landet och utanför dess gränser. Han är kunnig, idéskapande, kompetent och kan få allt att glänsa. Att få arbeta med Claes i denna produktion är både roligt, fantastiskt och en ära. Han är en trygg klippa som lägger ner både kunskap och hjärta i det han gör.

” Relevant fakta angående våld i nära relationer presenterar Mia Rydell utifrån evidensbaserat material och avslutar med en enpersonsföreställning där hon är fullständigt närvarande på scen och med en timing som den bästa Dramatenskådespelerskan”

Leif Franzén lärare på Kriminologprogrammet vid Mittuniversitetet.

KONTAKTJättendal


mia@kulturdadet.se


Tel: 0703 99 15 99

FÖLJ OSS
@kulturdadetKulturdådetCopyright @ All Rights Reserved